Značajni krajobrazi Jadrana

Tags

Pakleni otoci

Paklenim otocima naziva se skupina dvadesetak otočića i hridina koji se protežu ispred grada Hvara koje Hvarani nazivaju još i Hvarski škoji. Ime su dobili prema vrsti borove smole koja se koristila u brodogradnji, tzv. paklini, a iskrivljavanjem tog naziva lokalnim dijalektom prozvani su Pakleni otoci. To zapravo znači da sam naziv nema nikakve veze s “paklom”, a i njihova ljepota daleko više podsijeća na raj.

Pakleni otoci

Zbog jakih morskih struja, posebice za juga i zbog brojnih hridi i grebena plovidba između otoka je otežana i često vrlo opasna.

Više na → link

Šćedro

Otok Šćedro nalazi se nedaleko  južne obale Hvara (općina Jelsa). Njegova je ljepota u razvedenosti obala i biljnom pokrovu tipičnih mediteranskih zajednica šume i makije. Na otoku postoji nekoliko starijih kuća i arheoloških lokaliteta na samom otoku i u obližnjem podmorju.

otok_scedro

Više na → link

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca, nekada slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica, nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka Brača. Nastala je još u 16. stoljeću, kad su glagoljaši iz Poljica bježali pred Osmanlijama. Njezin je začetak bila tek pregrađena pećina, a kroz desetljeća u stijenama su isklesane i dograđivane uz hrid građevine samostana. Ova slavna pustinja , podignuta je na strmoj litici, jedinstveni je spomenik hrvatske povijesti.

pustinja blaca

Svećenici su proizvodili vino, med i druge kulture te su s vremenom postali jako moćni i bogati. Ondje su i jedine kamene košnice na svijetu, koje su prijelazu stoljeća davale više meda nego cijela Dalmacija.
Bogatstvo im je omogućilo da se bave znanošću tako da su Blaca, između ostalog, imala svoju biblioteku, tiskaru i bila svjetski poznati astronomski opservatorij, kojeg je osnovao don Niko Miličević. O važnosti ove zvjezdarnice svjedoče i imena dva asteroida koja su odlukom Međunarodne astronomske unije od 2005. god. dobila imena Miličević i Brač.

Više na → link

Rt Kamenjak

Poluotok Kamenjak je čudo prirodne arhitekture smješteno na krajnjem jugu Istre u blizini mjesta Premanture. Odlikuje se vrlo razvedenim i dugačkim obalnim rubom  mnogim slikovitim uvalama i naizmjeničnim nizanjem brežuljaka i udolina, te velikom raznolikošću morskih staništa i bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta.

Rt_Kamenjak

Iako se na Kamenjaku mogu vidjeti brojne zaštićene morske vrste, poput dupina, glavatih želvi, morskih konjića i dr., povratak sredozemne medvjedice u skrovite špilje Kamenjaka ipak je događaj od posebnog značaja. Taj morski sisavac za kojeg se do nedavno mislilo da je potpuno izumro i nestao iz Jadranskog mora, posljednjih se godina sve češće viđa u ovom akvatoriju što je veliko iznenađenje jer Kamenjak nije izoliran pa se medvjedica tu često susreće s čovjekom.

Još neke izumrle vrsta povezuju se s Kamenjakom, a to su dinosauri i nisu se za sada vratili, a o njihovom boravku na ovom području svjedoče stope ovjekovječene u kamenu. Tako je otočić Fenoliga jedno od najpoznatijih nalazišta dinosaurovih stopa u Europi.

Više na → link

Otok Ravnik

Otok Ravnik smješten je uz jugoistočnu obalu otoka Visa. Otok je nenaseljen i pokriven mediteranskom vegetacijom makije i alepskog bora. Značajan je kao gnijezdilište kolonije galeba klaukavca (Larus cachinnans).

Ravnik

Poznat je i po Zelenoj špilji koja je i posebno zaštićena kao spomenik prirode. Naziv „zelena“ špilja je dobila po zelenkastom odsjaju mora koji je posljedica mnoštva zelenih algi koje se nalaze na dnu. Kroz otvor na svodu špilje ulazi sunčeva svjetlost i u moru stvara prekrasan igru boja.

Rovinjski otoci i priobalno područje

Rovinjski arhipelag jedan je od najbogatijih i najljepših na sjevernom Jadranu. Broji 19 otoka, otočića i hridi. Najpoznatiji otoci su Crveni otok i otok Sv. Katarine, koji su ujedno i najveći i jedini «naseljeni» otoci. Svi otoci su pošumljeni ili pokriveni samoniklim raslinjem. Hridi su pretežito gole, ali su omiljeno sastajalište galebova gdje se i razmnožavaju.

Rovinjsko područje

Rovinjski arhipelag ima još nekoliko zanimljivih otoka, kao što je Samer ili Otok magaraca, na koji su, prema predaji, Rovinjani  dovozili stare i bolesne magarce (tovare) i puštali ih da u miru prožive posljednje dane. Tu je i Otok Banjole zvan otok 7 dlaka zbog toga što ima vrlo rijetko i siromašno biljno raslinje no ima divan prirodni fenomen, spilju koja uranja duboko u srce podmorja.

Više na → link

Sjeverozapadni dio Dugog otoka

Sjeverozapadni dio Dugog otoka izuzetno je vrijedno i jedinstveno  područje s bogatom morskom bioraznolikošću  i krajobraznim značajkama. Obuhvaća rt Punta Bianca na kojem se nalazi svjeionik Veli rat, najviši svjetionik na Jadranu i uvalu Sakarun s najljepšom jadranskom ruralnom plažom.

Dugi-otok

Više na → link

Kanal-Luka Šibenik

Kanal – Luka obuhvaća prostor od Šibenskog mosta do kraja Kanala Sv. Ante, točnije do tvrđave Sv. Nikole s pripadajućim okolnim obalnim područjem. Kanal je dug malo više od 2000 m. Na početku Kanala nalaze se ruševine starih kula, koje su bila glavna zaštita ulaza u šibensku luku, tj. zadnja, jer je nekada s jedne strane tjesnaca do druge bio postavljen željezni lanac koji je priječio ulaz u luku neprijateljskim brodovima.

Više na → link

CopyrightOvaj tekst je zaštićen autorskim pravima. Bez izričite pisane suglasnosti vlasnika autorskog prava svako umnožavanje, distribucija, izmjene, ponovno prenošenje ili objavljivanje zaštićenog materijala strogo je zabranjeno, te predstavlja kazneno djelo sukladno Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, kao i temelj za postupak naknade štete, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Leave a Reply

Copyright © 2019 Ultra Sailing Novosti – vodič za jedrenje u Hrvatskoj. All Rights Reserved Ultra Sailing. Designed by Dencro d.o.o.